25-ти річчя з дня створення сестринської групи «Милосердя»

18 квітня 2003 року, рівно 25 років тому, з благословення Керуючого єпархією, тоді ще Високореосвященнішого архієпископа Львівського і Галицького Августина, при братстві святих апостолів Петра і Павла була створена група «Милосердя» для опіки і допомоги мешканцям Геріатричного пансіонату у місті Львові. Старшою сестрою групи Владика призначив Журавльову Світлану Павлівну.

Завітавши вперше до літніх людей у святі пасхальні дні привітати їх з Воскресінням Господа нашого Ісуса Христа, сестри «Милосердя» залишилися надовго. Того дня вони принесли стареньким не лише освячені пасочки і яйця, а й надію на те, що вони потрібні і людям і, найголовніше – Богу. Зараз під опікою сестринської групи перебувають 35 осіб, найбільш важких, з них 9 – лежачих.

Мешканцям будинку престарілих надається різноманітна допомога. Це і продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти. Група чтеців Неусипаємої Псалтирі дає сестрам «Милосердя» кошти на придбання ліків потребуючим. На сьогодні ця сума становить 5 тисяч гривень в місяць.

15 років тому протоієрей Зиновій Курило організував з мешканців геріатричного пансіонату православну громаду, парафіяни обрали старосту. На сьогоднішній день це дружна, згуртована родина, в якій всі підтримують один одного, моляться один за одного. В одній з кімнат відпочинку на 4 поверсі, з дозволу керівництва, була організована церква, освячена на честь святого великомученика Пантелеімона. В ній є все – Престол, жертовник. Прикрашена вона живими орхідеями, за якими доглядають парафіяни. Зараз Літургія служиться тут один раз на два місяці. При церкві є бібліотека, в якій старенькі знайомляться з церковною літературою. Читають книжки «Несвятые святые», «Пасха красная», книжки про матушку Аліпію.

З січня 2017 року мешканців будинку для престарілих відвідує протоієрей Роман Стеценко. По середах він служить акафісти, проводить бесіди на духовні теми, розповідає житія святих, приносить стареньким просфори. Цього року вперше їм роздадуть артос.

На Пасху, Різдво, інші великі свята мешканців будинку престарілих відвідують члени православної Молодіжки з концертами і гостинцями.

Православна громада в геріатричному пансіонаті живе і діє під благословенням святої Православної Церкви.


Привітання архієпископа Філарета з 25-ю річницею з дня створення сестринської групи «Милосердя» >>>